woensdag 3 februari 2021

Registreer je (land)bouwvoertuig deze maand bij het RDW

Registreer je (land)bouwvoertuig deze maand bij het RDW
De registratieplicht van landbouwvoertuigen is dit jaar begonnen. Wat doe je als je getrokken voertuig door meerdere tractoren wordt gebruikt? Bevestig je dan alle verschillende kentekenplaten op het getrokken voertuig? Dat is niet nodig.

In deze blog vertellen we je hoe je op een efficiënte manier aan de regels kunt voldoen.

Ieder RDW-gemachtigd bedrijf moet de landbouwvoertuigen voor 1 januari volgend jaar registreren. Dat geldt behalve voor tractoren ook voor graafmachines, wielladers en zelfrijdende oogstmachines. Dit jaar kun je dit nog zelf doen. Wacht je tot na volgend jaar, dan is een keuring door het RDW nodig.

Alle bestaande landbouwvoertuigen en bouwvoertuigen die van jou zijn, moeten worden geregistreerd én beschikken over een kentekenplaat. De APK-plicht is nu nog beperkt en geldt alleen voor tractoren waarbij de fabrikant een constructiesnelheid heeft opgegeven van meer dan veertig kilometer per uur. Voor de registratieplicht ligt dat anders, die geldt uiteindelijk voor alle voertuigen. Oók voor de voertuigen met een constructiesnelheid van minder dan veertig kilometer per uur. Op de website van brancheorganisatie Cumela vind je een handig overzicht.

Verplichte keuring na registeren

Iedere nieuwe tractor die je nu koopt, wordt voortaan geleverd met een kentekenplaat. Registreer je jouw voertuig dit jaar nog, dan is geen keuring door het RDW nodig. Vanaf volgend jaar heb je wel te maken met deze verplichte keuring. Deze maand leent zich perfect voor een registratie, want de kinderziektes zullen na de maand januari uit het systeem zijn.

Verzekeraar

Zijn de voertuigen eenmaal geregistreerd, geef de registratie dan ook door aan je verzekeraar. Je verzekeraar kent wel de serienummers van de voertuigen waarover je beschikt, maar moet voortaan ook op de hoogte zijn van het kentekennummer.

In één keer

Inventariseer voordat je voertuigen registreert en een kentekenplaat aanvraagt meteen al je voertuigen. Regel voor alle voertuigen in één keer de registratie en vraag de kentekenplaten aan. Dat werkt een stuk efficiënter dan per voertuig een kentekenplaat aanvragen.

Kentekenplaat bij de hand

De registratie geldt ook voor voertuigen die je achter een tractor of bouwmachine gebruikt. Wordt een getrokken voertuig gebruikt door meerdere tractoren? De witte volgkentekenplaat van een getrokken voertuig moet het kenteken hebben van één van de trekkende (land)bouwvoertuigen van dezelfde eigenaar.

De registratie is 18 euro per voertuig. Een kentekenplaat kost 12 euro. Vorig jaar schreven we al een keer over dit onderwerp. In deze blog lees je nog meer achtergrondinformatie over de registratieplicht.