woensdag 21 november 2018

Wat raad je een relatie aan die meer rendement wil maken met vermogen?

Wat raad je een relatie aan die meer rendement wil maken met vermogen?

Een goede vraag verdient een weloverwogen antwoord. Tijdens een gesprek met een leverancier van werkmaterieel kregen we onlangs een vraag voorgelegd over de verhuur van machines voor de lange termijn. Deze leverancier wilde meer rendement maken met zijn vermogen en dat is natuurlijk helemaal geen gekke gedachte.

De contactpersoon met wie wij spraken, had inmiddels van meerdere klanten de vraag gekregen of zij de machines die hij bouwt en verkoopt ook voor de lange termijn van hem konden huren. Inmiddels spreken we elkaar regelmatig over branche gerelateerde zaken en daarom legde hij de kwestie aan ons voor. Was het slim om dit te gaan doen?

Met de verhuur van materieel korter dan een jaar loopt deze leverancier weinig risico. Dat geldt ook voor gebruikte machines die tevens geschikt zijn voor verkoop. Verhuur voor de lange termijn, hebben we hem afgeraden. Met de verhuur voor lange termijn gaat deze leverancier een langdurige verplichting aan naar een andere partij. Zijn eigen werkkapitaal heeft op dat moment geen enkele andere bestemming.

Groeien met eigen kapitaal

Weliswaar is het rendement ten opzichte van de bankrente op dit moment hoger, toch is het verstandiger om geen eigen geld in verhuurmachines te stoppen. Wie wil groeien als ondernemer, heeft geld nodig. Verhuur tegen een rente van vijf procent klinkt aantrekkelijk. Wie echter groei wil financieren, doet dat nog altijd eenvoudiger met eigen kapitaal dan bij de bank. Ons advies is dan ook kapitaal vrij te houden, zodat je er mee kunt werken. Verhuur gedurende korte termijn kan, voor de lange termijn is dat een stuk minder aantrekkelijk.

Rompslomp

Wie gaat optreden als verhuurder, krijgt ook met administratieve taken te maken. Contracten moeten worden opgesteld en inkomsten geïncasseerd bij klanten. Voor de verhuur van één of twee machines moet het nodige worden geregeld. Dat is wat tijdsbeslag betreft niet gunstig. En dat terwijl je meteen winstmarge genereert bij een directe verkoop.

Wie machines voor de lange termijn verhuurt, wordt naast leverancier ook financier. Wat doe je op het moment dat de klant de factuur niet tijdig betaalt? Daar moet je achteraan. Op zo’n moment kun je je afvragen in hoeverre de klantrelatie behouden blijft. Je begeeft je in de rol van financier.

Financieringsvraagstukken oplossen met lease

Het antwoord dat wij gaven aan deze leverancier luidde dan ook dat lange termijn huurvragen beter op te lossen zijn met een lease oplossing. Laat dit soort vraagstukken over aan een leasepartij. Wanneer verhuur je uiteindelijk meer verkoop oplevert – van verhuur komt verkoop – is het een ander verhaal. Bovenstaand scenario levert de leverancier per saldo niets op. Rendement maken op zijn geld kan hij beter op een andere manier doen.

Een huurvraag is vaak met lease in te vullen. De leverancier van een machine of ander materieel is over het algemeen niet ingericht op de rompslomp die bij lange termijn verhuur komt kijken. In dit soort gevallen is een leaseoplossing het antwoord op de vraag die je klant stelt. Spar daarover met je lease partner of geef dit aan bij je klantrelatie. De oplossing blijkt in dit geval relatief eenvoudig.

© 2024 Mentoor B.V.  |  Privacy  |  Ontwerp door Ovii Ontwerp  |  Realisatie door Fit2Page