woensdag 2 juli 2025

Subsidies voor verduurzaming in 2025

Subsidies voor verduurzaming in 2025

In 2025 zijn er weer verschillende subsidieregelingen voor ondernemers die willen verduurzamen. De AanZET (Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks) is inmiddels gesloten, maar er zijn genoeg andere regelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Ook komt er later dit jaar nog een interessante regeling beschikbaar. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste regelingen en hun looptijd.

Lopende regelingen

Voor de aanschaf, ombouw of innovatie van emissieloos bouwmaterieel kun je gebruik maken van de SSEB (Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel). Deze regeling is tot 31 oktober 2025 geopend. 

De regelingen SPULA (subsidie voor publieke laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen) en SPRILA (subsidie voor private laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen) blijven beschikbaar tot 19 december. Hiermee kun je laadstations voor zware voertuigen aanleggen. 

Daarnaast lopen de EIA (Energie-investeringsaftrek), MIA (Milieu-investeringsaftrek), VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) en de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) nog het hele jaar door, tot en met 31 december. Met deze regelingen kun je fiscaal voordeel of subsidie krijgen voor investeringen in duurzame energie, energiebesparing, milieuvriendelijke- en energiezuinige technieken.

Nog te openen: SDE++

Een regeling die later dit jaar, van 7 oktober tot 6 november, weer opengaat is de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Met deze regeling wil de overheid de grootschalige productie van hernieuwbare energie stimuleren en de CO₂-uitstoot verlagen. Het budget hiervoor is 8 miljard euro. Ondernemers ontvangen voor een looptijd van 12 of 15 jaar een subsidiebedrag per geproduceerde eenheid energie of vermeden CO₂-uitstoot. De regeling verloopt in vijf fasen en wordt op volgorde van binnenkomst behandeld. 
De SDE++ heeft vijf hoofdcategorieën:

  1. Hernieuwbare elektriciteit 
    Uit zonnepanelen (met een minimale systeemgrootte van 15 kWp) of windmolens.
    Een nieuwe subsidiemogelijkheid in 2025 zijn de verticale zonnepanelen. Deze wekken overdag gelijkmatiger elektriciteit op en zorgen zo voor minder piekbelasting op het net.
  2. Hernieuwbaar gas
    Gas opgewekt door vergisting of vergassing van biomassa.
  3. Hernieuwbare warmte 
    Warmte uit vergisting of verbranding van biomassa en uit ‘afgedekte’ zonnecollectoren.
  4. CO₂-arme warmte
  5. CO₂-arme productie

Optimaal benutten

Zeker voor de agrarische sector is de SDE++ erg interessant. Denk bijvoorbeeld aan biogasproductie uit mestvergisting. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: minder uitstoot én duurzame energieproductie. Naast bovengenoemde subsidies zijn er ook nog per provincie specifieke regelingen. Het is slim om een subsidieadviseur te raadplegen die je helpt om optimaal gebruik te maken van de beschikbare regelingen. Zo weet je zeker dat je geen kansen onbenut laat.

© 2025 Mentoor B.V.  |  Privacy  |  Ontwerp door Ovii Ontwerp  |  Realisatie door Fit2Page