woensdag 10 april 2024

Operationele lease eenvoudiger aan te vragen dan financiële lease?

““Operationele lease eenvoudiger aan te vragen dan financiële lease?”

Operationele lease versus financiële lease. Leasing biedt bedrijven een flexibele en efficiënte manier om objecten in gebruik te nemen. Maar, met verschillende beschikbare leasingopties kan het kiezen van de juiste overeenkomst een uitdaging lijken. Eén van de vragen die we vaak horen is: "Is een operationele lease eenvoudiger aan te vragen dan een financiële lease, als we kijken naar kredietacceptatie?" Dat vertellen we je in dit blog.

Kredietacceptatie: operationele lease versus financiële lease

Deze vraag is niet opmerkelijk, want de positie van de leasemaatschappij is bij beide leasevormen anders. Dat verschil zit in het economisch eigendom. In het geval van operationele lease ligt dit bij de leasemaatschappij en niet bij de ondernemer die het object in gebruik heeft. Voor een financier is het dus eenvoudiger om te zeggen: “operationele lease wil ik wel, financiële lease liever niet.” Dat kan een argumentatie zijn als het gaat om kredietacceptatie.

Full operational autolease

Ben je als financier gespecialiseerd in full operational autolease of is dit de enige optie die je biedt? Dit is qua kredietacceptatie vrij makkelijk, met als reden dat alle servicecomponenten (zoals onderhoud en verzekering) erin zitten. Kortom, de financier regelt alles. Met uitzondering van brandstof tanken of elektrisch laden. Door de grote vloot die ze in de markt hebben staan, dan is het eenvoudiger kiezen voor een dergelijke oplossing qua kredietacceptatie.

Lease bij Mentoorlease

Wij hebben het meestal over de kale lease, dat betekent lease zonder servicecomponenten. Hierbij heb je voor equipment qua kredietacceptatie geen verschil als het gaat om de leasevorm. Voorwaarden: de leaseaanvraag moet beoordeeld worden en de klant moet ‘er goed genoeg’ voor zijn. De beoordeling daarin is strenger dan bij full operational autolease (wat vrij eenvoudig is).

Als starter kom je sneller in aanmerking voor full operational autolease. Al worden de mogelijkheden voor starters ook steeds beter voor financiële lease (als we het hebben over reguliere lease). Als starter heb je weinig historie als onderneming, dus je hebt hierdoor minder mogelijkheden t.o.v. bedrijven die langer bestaan.

Conclusie: de vorm van lease maakt voor de acceptatie ervan (de kredietbeoordeling) niet uit. De keuze voor operationele lease en financiële lease is dan meer gebaseerd op wat beste bij de klant past. Om welke redenen kies je voor de één of juist voor de ander: is dat fiscaal, balanstechnisch, zijn het de toekomstplannen, de grootte van de investering of juist de subsidies? Dit gaat dus veel verder dan alleen kiezen voor een financier die een bepaalde leasevorm aanbiedt.