woensdag 3 maart 2021

Nog nooit was investeren in zonnepanelen zo aantrekkelijk als in 2021

Nog nooit was investeren in zonnepanelen zo aantrekkelijk als in 2021
In 2020 merkten we al dat klanten willen investeren in zonnepanelen en ook dit jaar zet de trend door. 2021 is bij uitstek het jaar om te investeren in zonnepanelen. Dat heeft alles te maken met maar liefst zes verschillende subsidies en belastingvoordelen.

Wie besluit het dak te bedekken met zonnepanelen kon altijd al gebruikmaken van meerdere subsidies. Dit jaar wordt de investering wel heel aantrekkelijk gemaakt, want nu zijn er nog meer regelingen waar je gebruik van kunt maken. We zetten ze voor je op een rij.

  1. Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je net als andere jaren tot maximaal 28 procent van je investering in zonnepanelen extra aftrekken van de winst.
  2. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is dit jaar verruimd. Eigenaren van zonnepanelen mogen eenmalig 45,5% van de totale investering aftrekken van de fiscale winst. Normaal gesproken geldt dat slechts over een gedeelte van de investering en nu ook voor de complete installatiekosten. In het EIA-potje zit dit jaar 149 miljoen euro.
  3. Wie gebruik wil maken van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) moet wel personeel in dienst hebben. Heb je medewerkers in dienst, dan is het fiscale voordeel 3,9 procent voor investeringen tot vijf miljoen per kalenderjaar. Dit geldt voor de komende twee jaar (vanaf 1 januari 2021)
  4. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is nieuw en speciaal voor kleinverbruikers. Vanuit deze subsidie ontvang je eenmalig 12,5 cent per Wattpiek. Zorg dat je er snel bij bent, want het budget dat de overheid heeft vastgesteld is 40 miljoen euro.
  5. Voor de grootverbruikers die veel ruimte hebben om zonnepanelen op gebouwen te plaatsen, bestaat de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Deze subsidie is beter bekend als SDE ++. Vijftien jaar lang kun je een vast bedrag per opgewekte kWh zonne-energie krijgen. De vergoeding hangt af van je opbrengst.
  6. Tot slot is er de Jola, een Subsidie voor Jonge Landbouwers. Zij konden maximaal 20.000 euro subsidie ontvangen. De termijn voor 2021 is inmiddels gesloten, maar voor de volledigheid wilden we hem hier toch noemen.

Handel op tijd

Wacht in dit subsidierijke 2021 niet te lang met het nemen van een beslissing zodat je op tijd een aanvraag doet voor een regeling die op jou van toepassing is. Voor de lease van zonnepanelen bestaan meerdere oplossingen. Op ons kantoor merken we dat de vraag hier naar stijgt. Of je nu een melkveehouder bent met een grote hoeveelheid vierkante meters aan oppervlakte of een industrieel bedrijf: maak slim gebruik van je dakoppervlak. Dat kan al bij vijftig of zestig zonnepanelen.

Voorwaarden

In onze gesprekken met leveranciers en klanten nemen we de mogelijkheid van de lease van zonnepanelen mee. Een regeling zou zomaar op iemand van toepassing kunnen zijn. Behalve het financiële plaatje komt wel het nodige kijken bij de investering, want vaak heb je nog een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moet je aangesloten kunnen worden op het netwerk.

Meer dan alleen zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfspand voorzie je in je eigen energiebehoefte en bespaar je op de energiekosten. Zelfvoorzienend zijn in energie maakt het nog interessanter om te investeren in elektrisch materieel binnen je eigen bedrijf, want jij hebt stroom genoeg.