woensdag 12 mei 2021

Kijk naar deze prijs in plaats van naar het maandbedrag

Kijk naar deze prijs in plaats van naar het maandbedrag
Bij ons op kantoor krijgen we regelmatig de vraag wat de maandprijs is van een te leasen object. Dat is niet helemaal de juiste vraag. Je kunt wel een maandbedrag in gedachten hebben, maar zorg in de eerste plaats dat de slottermijn niet voor verrassingen zorgt.

Maak geen gekunstelde constructie voor een zo laag mogelijk maandbedrag.

Een object dat 24.000 euro kost en in 60 maanden moet worden afgelost, vraagt om een maandtermijn van 400 euro, plus de rente. De vraag die mensen bij ons neerleggen, heeft vaak meer te maken met het maandbedrag dan met de totaalprijs. Een klant wil bijvoorbeeld niet meer betalen dan 300 euro per maand. Dat kan, maar dat zorgt voor een hogere slottermijn die je na 5 jaar wel moet kunnen betalen.

De totaalprijs

Een slottermijn is niet altijd de beste oplossing. Je lost minder snel af, dus in absolute zin loopt de totaal te betalen rente op. In plaats van meteen naar het maandbedrag te kijken, draaien wij het liever om. We rekenen met de totaalprijs en daar komt een maandbedrag uit. Is dat 100 euro per maand te veel volgens de klant? Dan kijken we hoe we het anders kunnen doen. Misschien is een hogere aanbetaling een optie.

Juiste constructie

We werken aan een goede constructie met een slottermijn die de klant past. Misschien verwacht je dat het object over vijf jaar veel waard is, maar de slottermijn moet nog steeds in één keer worden betaald. Wie weet heb je tegen die tijd net een paar slechte jaren achter de rug. Wil je de slottermijn aan het eind verlengen, dan is de constructie aan de voorkant niet goed geweest. Natuurlijk kun je na 4,5 jaar een nieuw object bestellen met een nieuwe slottermijn, maar daarmee loopt wel het maandbedrag op en stel je de afbetaling uit. Kom niet voor verrassingen te staan met een gekunstelde constructie.

Met het verkopen van het object los je weliswaar het oude contract af, maar je hebt te weinig opgebouwd om het verschil tussen de inruilwaarde en de slottermijn te compenseren. Kortom: de overwaarde die je met het nieuwe object hoopt te behalen, valt minder hoog uit.

Een puzzel die past

We horen weleens dat van meerdere contracten de slottermijn in hetzelfde jaar vervalt. Dat proberen we zelf altijd te voorkomen, want klanten zetten zichzelf op die manier klem. Verschillende financieringscontracten moeten als een puzzel in elkaar passen en niet tot leegloop van liquiditeit leiden.

Een zo laag mogelijke maandtermijn is geen gekunstelde constructie waard. Vraag altijd eerst een offerte aan en kies pas voor een constructie wanneer alle voor- en nadelen met je zijn besproken.

© 2024 Mentoor B.V.  |  Privacy  |  Ontwerp door Ovii Ontwerp  |  Realisatie door Fit2Page