woensdag 4 november 2020

Maak je in de laatste maanden van het jaar gebruik van deze voordelige ingrediënten?

Maak je in de laatste maanden van het jaar gebruik van deze voordelige ingrediënten?
Hebben jullie in de organisatie waarvoor je werkt één of meerdere nieuwe personenauto’s nodig? En willen jullie elektrisch rijden met deze auto’s? Dan is de vraag of je in de laatste maanden van dit jaar het wagenpark nog uitbreiden of dat jullie de aankoop uitstellen tot 2021.

De Volkswagen ID.3, Hyundai, KONA, Kia e-Niro en de Tesla Model 3 zijn nieuwe, elektrische personenauto’s die in 2020 nog leverbaar zijn. De Skoda Enyaq, de Ford Mustang Mach-E en de Tesla model Y kennen een groter dan gemiddelde actieradius en komen volgend jaar uit.

De elektrische personenauto’s die nog dit jaar leverbaar zijn, kennen een bijtelling van 8 procent tot een cataloguswaarde van 45.000 euro. Voor de elektrische modellen die in 2021 op de markt komen, geldt een bijtelling van 12 procent voor een cataloguswaarde tot 40.000 euro. In beide gevallen geldt dat de fiscale voordelen voor elektrische personenauto’s voor iedereen beperkt zijn tot de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

Vaste koopoptieprijs

Voor zowel operationele als financiële lease zien we op dit moment een aantal scherpe oplossingen. Bij een operationele lease raden we de klant aan te kiezen voor een vaste koopoptieprijs. Bij de meest gangbare full operationele lease wordt die optie vaak niet op voorhand gegeven. Wanneer je er aan het einde van de leasetermijn om vraagt, dan heb je er in principe al voor betaald. Het is daarom verstandig van tevoren al een koopoptie te bedingen. Bij Mentoor Lease doen we dit standaard.

Het was al langer mogelijk personenauto’s ‘kaal’ te leasen, zodat alleen de financiering wordt afgesloten en bijkomende servicecomponenten zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud niet in de leasetermijn zitten. We raden klanten dan ook aan de servicecomponenten zelf te regelen bij een partij waar ze deze het voordeligst kunnen halen. Bij de aanschaf van een Volkswagen ID.3 of een Opel Corsa-e zijn het onderhoud (de slijtagedelen niet) en de APK de eerste zes jaar inbegrepen.

Aftrekpost

Voor extra fiscaal voordeel (MIA) op een elektrische auto moet je bij leasing kiezen voor financiële lease. Bij een elektrische personenauto krijg je dan een aftrekpost van 13,5 procent van de aanschafwaarde van maximaal 40.000 euro. Bij aankoop in 2021 kan een bedrijf met werknemers bovendien gebruik maken van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) en ontvang je bij een investering in een elektrische bedrijfsauto een korting van 3 procent.

Een aantal elektrische modellen is dit jaar nog leverbaar. Ga je voor de laagste bijtelling en geeft de hoogte van de actieradius voor jou niet de doorslag? Dan raden we je aan nog dit jaar een keuze te maken uit één van de beschikbare modellen. Geef je de voorkeur aan een nog duurzamer model met een hoger bereik, dan is het verstandig jouw favoriete model in het nieuwe jaar te laten leveren.

Wat is voor jou het meest gunstige leasemoment? We kijken graag samen met jou naar een gunstige leaseoplossing.